Se poate transmite coronavirusul prin mancare sau ambalaje?

Infectia cu COVID- 19 se transmite in special pe cale respiratorie (stranut, tuse) aeriana (virusul poate rezista in aer pana la 3 ore) si contact cu suprafete contaminate. O metoda de transmitere suspectata in cazul SARS-CoV-2 (care provoaca infectia cu COVID -19) este cea digestiva. Virusul a fost identificat in 53.42 % dintre probele de scaun, provenind de la 73 de pacienti. Probele au ramas pozitive la 23.29% dintre acestia, dupa ce nivelul viral de la nivel respirator a devenit nedetectabil. Aceasta observatie conduce la ipoteza infectarii prin consumul de alimente contaminate cu coronavirus, care nu a fost insa confirmata. Multi pacienti cu coronavirus au manifestat doar diaree, in locul simptomelor virale clasice, precum febra, tuse, dificultati respiratorii. Simptomele diareei ar putea face mai probabila raspandirea fecal-orala a virusului, mai ales in cazul unei spalari inadecvate a mainilor sau a lipsei facilitatilor sanitare. Specialistii din intreaga lume recomanda distantarea sociala ca masura de prevenire a  raspandirii coronavirusului. Dar aceasta distantare nu poate fi  completa, dat fiind ca oamenii trebuie sa isi procure hrana, lucru care inseamna contact cu alti oameni sau cu obiectele atinse de acestia. Ambalajele alimentelor, fructele, legumele, painea pot trece prin mai multe maini inainte sa ajunga la consumator. Intrebat daca COVID-19 se poate transmite prim alimente, FDA-ul american ne spune ca pana acum nu este stiut si dovedid ca acesta s-ar transmite si prin intermediul tractului gastro intestinal. Centrul de resurse privind coronavirusul al Havard Medical School a transmis si el ca un raspuns ferm nu poate fi oferit, ci doar o supozitie. ”Virusul care provoaca COVID-19 a fost detectat in excretiile unor pacienti, lucru care ne detemina sa afirman ca nu putem exclude definitiv posibilitatea ca infectia sa fie tansmisa si prin intermediul unor alimente contaminate.” Alimentele pot fi contaminate daca o persoana infectata cu COVID-19 intra in contact cu alimentele inainte de a fi ambalate (putem vorbi astfel despre un lucrator la o fabrica) sau de catre vanzatorul bolnav, de la fructe, legume, mezeluri, lactate, paine si patiserie neambalate, care a tusit sau stranutat peste alimente. Deci pana nu se confirma sau infirma transmitera prin alimente contaminate este bine sa luam masuri suplimentare de protectie:
  • Ar fi bine sa nu cumparam alimente neambalate (telemea, crema de branza, paine, prajituri, mezeluri feliate); chiar daca specialistii ne spun ca virusul este distrus la temperaturi inalte (ceea ce inseamna ca prepararea termica a alimentelor reduce complet riscul de infectii), totusi nu toate alimentele se prepara termic exemplu salatele, sandvisuri.
  • Spalam foarte bine cu apa si sapun fructele si legumele
„Daca ambalajul este infectat cu  COVID-19, o persoana poate lua infectia daca atinge ambalajul si apoi isi atinge cu maina murdara fata, gura, nasul.” Deci trebuie respectate masuri de igiena a mainilor. Spalam cu apa si sapun sau stergem cu o laveta inmuiata in solutie pe baza de clor ambalajele, ne spalam pe maini. Totusi specialistii nu indica dezinfectarea ambalajelor alimentelor   bazandu-se pe factul ca virusul nu poate supravietui pe un ambalaj mai mult de cateva ore: pe plastic 72 ore, 48 ore pe inox, 8 ore pe cupru. Dar pentru ca nu putem stI daca cineva infectat nu a atins inaintea noastra produsul este mai bine sa fim precauti.